Промена на јазик


ВАЖНО ИЗВЕСТУВАЊЕ


Бидејќи целата територија на нашата држава ќе биде зафатена со високи температури од алертна и портокалова фаза во текот на следните денови, почнувајќи од четврток 21.07. до 24.07.2021 година, ДИТ ги известува работодавачите дека согласно своите надлежности ќе врши засилени инспекциски контроли
Прочитај повеќе..

Известување за топлотен бран и препораки


ИЗВЕСТУВАЊЕПРИЈАВА


ЈАВЕТЕ СЕ НА ТЕЛЕФОНСКИОТ БРОJ

СОБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА
KUVENDI I REPUBLIKËS SË MAQEDONISË SË VERIUT

Односи со јавност


Соопштение

Денес и утре (2-3.12.2021) во работна посета на Државниот инспекторат за труд, се претставници на Директоратот за безбедност и здравје при работа при Министерството за економски развој на Црна Гора. Првиот ден од посетата  се оствари средба на која присуствуваше директорката на инспекторатот, државниот советник и генерален инспектор за креирање на политики од областа на […]

Конвенцијата за спречување насилство и вознемирување во светот на работата на Меѓународната организација на трудот (бр.190)

Конвенцијата за спречување насилство и вознемирување во светот на работата на Меѓународната организација на трудот (бр.190) ги заштитува работниците и другите лица во светот на работата, вклучително и вработените како што е дефинирано со националното законодавство и практика, како и лицата кои работат без оглед на нивниот договорен статус, лицата на обука, вклучувајќи практиканти и […]

Работен состанок со Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ)

Денес на покана на  претставници на Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) се одржа работен појадок на кој присуствуваше директорката на Државниот инспекторат за труд Јована Тренчевска заедно со министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска. Важноста од дијалог и соработка со Синдикатите е приоритет на Државниот инспекторат за труд, со цел […]

Државниот инспекторат за труд домаќин на Оценска Мисија на инспекторите за труд

Државниот инспекторат за труд од 13-ти до 15-ти октомври 2021 година e домаќин на Оценска мисија на инспекторатите за труд, организирана во рамките на проектот на Меѓународната организација на трудот: Платформа за вработување и социјални работи 2, во која учествуваат колеги инспектори од Република Србија и Република Српска. Работниот состанок се одржа во просториите на […]

Светски ден на пристојна работа 7-ми октомври

Денес, директорката Тренчевска учествуваше на Конференција по повод Светскиот ден на пристојна работа, 7 октомври во организација на Сојузот на синдикатите на Македонија (ССМ) која во своето обраќање ги истакна заложбите на Владата на Република Северна Македонија, а со тоа и заложбите на Државниот инспекторат за труд во насока на обезбедување на пристојна работа се […]

Обраќање на директорката на ДИТ Јована Тренчевска на јавната презентација и расправа по однос на Нацрт-текстот на новата “Стратегија за безбедност и здравје при работа 2021-2025 и Акциски план за БЗР 2021-2023”

Директорката на Државниот инспекторат за труд, Јована Тренчевска денес се обрати јавната презентација и расправа по однос на Нацрт-текстот на новата “Стратегија за безбедност и здравје при работа 2021-2025 и Акциски план за БЗР 2021-2023”, организирана од Министерството за труд и социјална политика. Безбедноста и здравјето при работа како основно човечко право и основен елемент […]

Kонференција на тема „Проценка на ризици и спречување на трговија со луѓе во синџирите на снабдување“ Белград 23-24 септември

Директорката на Државниот инспекторат за труд, Јована Тренчевска, заедно со Националната координаторка и Државна секретарка во Министерството за внатрешни работи Магдалена Несторовска учествуваа на конференција на тема „Проценка на ризици и спречување на трговија со луѓе во синџирите на снабдување“ која се одржува на 23-24 септември 2021г во Белград. Во насока на превенирање и спречување на трговијата […]

Одржан заеднички работен состанок меѓу Инспекциски совет, Државниот пазарен инспекторат, Државниот управен инспекторат и Државниот инспекторат за труд

На работниот состанок, одржан на ден 14.07.2021 година во Инспекцискиот совет, меѓу претставници на Инспекцискиот совет, Државниот пазарен инспекторат, Државниот управен инспекторат и Државниот инспекторат за труд се разговараше за дигитализацијата и автоматизацијата на инспекциската постапка и работењето на инспекциските служби. Институциите се заложија за интензивна меѓусебна соработка, со цел обезбедување на потребните технички средства […]

ОБРАЌАЊЕ НА ДИРЕКТОРКАТА НА ДИТ ЈОВАНА ТРЕНЧЕВСКА НА ПРОМОВИРАЊЕТО НА НАЦИОНАЛНАТА ПЛАТФОРМА ЗА ЖЕНСКО ПРЕТПРИЕМНИШТВО

Директорката на Државниот трудов инспекторат денес присуствуваше и се обрати на промовирањето на Националната платформа за женско претприемништво и ја потпиша Декларацијата со заложби за унапредување на условите за женско претприемништво. Носители на платформата се Здружението на бизнис жени, Сојуз на стопански комори на Македонија, Националната федерација на фармери и Фондацијата за менаџмент и индустриско […]

ИНТЕРВЈУ СО ДИРЕКТОРКАТА НА ДРЖАВНИОТ ИНСПЕКТОРАТ ЗА ТРУД, М-р Јована Тренчевска

Како ја гледате улогата на ДИТ и неговото влијание на целокупната состојба во областа БЗР? Неспорен е фактот дека Државниот инспекторат за труд е во нераскинлива спрега со системот за безбедност и здравје при работа и неговата функционалност и ефикасност на терен. Ако анализираме посуштински, лесно ќе се увиди дека секој правен акт од областа […]