Промена на јазик


ПРИЈАВА


ЈАВЕТЕ СЕ НА ТЕЛЕФОНСКИОТ БРОJ

СОБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА
KUVENDI I REPUBLIKËS SË MAQEDONISË SË VERIUT

АЉАЈДИН ХАВЗИУ, ТРУДОВ ИНСПЕКТОРАТ: СИТЕ ФИРМИ ПОСТАПИЈА ПО РЕШЕНИЈАТА НА ИНСПЕКТОРИТЕ

Со препораките на Владата до компаниите поврзани со корона пандемијата, работодавачите добија нови насоки како да ја организираат работата, а работниците – дополнителни права во насока на поголема лична заштита и грижа за семејствата. За тоа колку компаниите ги прифаќаат и почитуваат правата на своите вработени, и колку работниците се борат за истите, InStore разговараше со Аљајдин Хавзиу, директор на Државниот инспекторат за труд. 

Прочитај повеќе..

ДИТ: Работниците да го пријавуваат непочитувањето на мерките за превенција на ширење на коронавирусот

🔴 [ВО ЖИВО] Прес конференција на Магдалена Филиповска-Грашкоска

🔴 [ВО ЖИВО] Прес конференција на Магдалена Филиповска-Грашкоска, Стојко Пауновски, Иринка Сотирова, Висаре Риза, Аљадин Хавзиу, Руфат Хусеини и Зоран Атанасов

Posted by TV21 on Вторник, 24 март 2020

Хавзиу ,, Нема жолт картон, врднаш ќе се казнува работодавачот, кој не пуштил дома родител на дете до 10 години.

Од денес на сила стапуваат нови позасилени мерки за непочитување на владините препораки за заштита од коронавирусот кои треба да ги применуваат државните инспекторати.

Директорот на Државниот инспекторат за труд вели дека нема повеќе предупредувања за работодавците кои ќе бидат пријавени дека не дозволиле работник со дете до 10 години да остане дома по воведувањето на препораката.

„Нема повеќе ‘жолт картон’ за оние кои не ги почитуваат препораките. Денес добивме строги упатства од Владата веднаш да казнуваме за непочитување. На дежурниот телефон по воведување на мерката имавме 300 јавувања. Генерално се однесуваат за препораката еден родител да остане дома. Дваесетина беа за непочитување од работодавците. Во сите случаи постапивме и укажавме на работодавците дека мора да ја почитуваат препораката. Тоа го правиме и преку телефон, повторно за да го намалиме ризикот од ширење на болеста, но и со излегување на терен. Имаме многу јавувања од работните како да постапат по оваа препорака па сите ги упатуваме како да го остварат правото да останат дома ако имаат дете до 10 години“, изјави Аљадин Хавзиу, директор на Државниот инспекторат за труд за „А1он“.

Тој нагласи дека Инспекторатот ќе работи и двата дена од претстојниот викенд. Постапуваат секоја дојава и пријава.

„Во некои мали градови каде што не можеме да реагираме веднаш поради ограничениот капацитет, тоа го правиме следниот ден по пријавата, но не останала пријава или дојава на која не сме реагирале“, вели директорот Хавзиоу и нагласува дека за жал свеста за обврската за почтување на препораките е на многу ниско ниво.

Државниот инспекторат за труд има вкупно 113 инспектори ки викендов ќе бидат на работа, а секоа прекршување на препораките може да се пријави на телефонскиот број 151 31. Препораката еден родител на дете до 10 години да остане дома беше воведена во средата како мерка за превенција од коронавирусот откако Владата донесе одлука училиштата и градинките да бидат затворени 14 дена.

Превземено од : А1on.mk

Работничките права на Република Северна Македонија

За да го проследите видеото кликнете на следниот линк:

 

Inspektorati i punës pa kuadër të mjaftueshëm

Колку време треба да бидам пријавен во фирма за да имам право на породилно отсуство?

Игри со исплата на К-15 и прекувремена работа

ОТВОРЕНО СТУДИО 1

Posted by 1tv.mk on Среда, 16 јануари 2019

Како трудовиот инспекторат ја спречува неформалната економија?

#10Минути – Како трудовиот инспекторат ја спречува неформалната економија?

Posted by TV21 on Среда, 02 мај 2018